Who Gives A Flyin Fuck About This Blog?

september 16, 2009

Årets sämsta ekonom 2009 – Magnus Uggla

Filed under: Uncategorized — uppner @ 9:40 f m

Det har gått nu en tid sen Magnus Uggla klagade på att han fick så jävla dåligt betalt av Spotify.. Han ville inte vara med längre. Han ville inte bli rövknullad av Sony Music, får han välja så vill han helst bli våldtagen av Peter och Gottfrid från TPB.

Helt ärligt Magnus, jag tror faktiskt att dom har bättre smak. Det roliga är hur trög Magnus egentligen verkar vara. För mig är det svårt att förstå. Hur räknar du egentligen? Det är inte svårt att läsa sig till att en lågscorad artist får ca. 5 öre per låt som spelas upp i Spotify. En annan intressant källa informerar på flashback att exempelvis Mix Megapol betalar ca. 40 öre per låt som spelas i deras radiokanal. Inte till dig, utan till Sony Music. Detta delas och jag tvivlar på om det blir kvar mer än 5 öre till dig i slutändan. Hursomhelst jämför du radio med spotify finns det bara fördelar i spotify, din musik kan spel hundratals gånger under ett o samma dygn av en enda lyssnare.

Låt oss också jämföra Spotify med en skivförsäljning. Du säljer  en skiva för ca. 149 kr. Skivan innehåller ca. 14 låtar i genomsnitt. Innan vi går vidare så  kan vi konstatera att det inte blir mer än 30-40% över till dig Magnus.  Låt oss börja räkna enkelt:

Steg 1: 0,4*149:- = 59,60:-  (Här räknar vi på din förtjänst för varje album du säljer, ser du vad högt vi räknar?)
Steg 2: 59,60:-/14 =  4,25:- (Här räknar vi på din förtjänst per låt)
Steg 3: 4,25:- / 0,05:- =  85 (Här räknar vi den ersättning du får per skiva delat med ersättningen från Spotify för att få fram hur många gånger en person behöver lyssna på din låt för att du ska få in lika mycket som vid en skivförsäljning)

Slutsatsen som vilken begåvad/icke begåvad person kan dra är att en användare av Spotify behöver lyssna på din musik ca. 85 gånger innan du får samma ersättning som du brukar få. Räknar du inte med att folk ska lyssna på en CD-skiva så många ggr? Jag vill iaf. lyssna på en skiva ett hundratal gånger innan jag känner att jag har fått valuta för mina kulor.  Så låt mig säga såhär, du har skämt ut dig och ditt skivbolag i media, dessa skillnader är det med Spotify:

– Du behöver göra bra musik som faktiskt lyssnar på
– Du får dina pengar fördelat under en längre tidsperiod istället för under en kortare period som t.ex.  vid skivrealease
– Spotify ger dig mer pengar i längden, då folk faktiskt kan lyssna på dina äldsta låtar som inte går att få tag på.

/En stolt Spotify-Premium användare

Annonser

2 kommentarer »

 1. Intressant tanke, men ditt exempel är helt åt skogen. Spelas en låt på mixmegapol får magnus direkt stim-pengar, vilket är betydligt mer än 40-öre per spelning, men inte alls så saftigt som om den spelas på SR. På SR är en stimutbetalning ca 60 kr/minut för en sådan som Magnus.

  På skivor har Magnus förmodligen en deal på ca 10-18%, och på sina första skivor hade han säkert 6% på sin höjd. Det här är av PPD-priset som är ca 92 kr. Alltså för varje skiva får han ca 4-15 kr.

  Att få 5 öre för varje spelning på Spotify är också helt fel. Artister får 50% av spotifys intäkter, fördelat beroende på hur många gånger de spelas. Alltså spelas Magnus 1% av de totala spelningarna får han 0,5% av intäkterna. De beror alltså på hur mycket Spotify används. Av de här 0,5% går hälften till skivbolaget och hälften till låtskrivaren.

  Så ligger det till.

  Kommentar av Patrik — september 20, 2009 @ 12:46 e m | Svara

 2. Hej Patrik.

  Mycket intressant. Jag utgick från dom siffrorna som fanns på nätet. Har du källa till din information?

  Tack för en givande kommentar!

  Kommentar av uppner — september 22, 2009 @ 9:10 f m | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: